Herfst: zó voorkom je stormschade, waterschade en inbraak

Al duurde de zomer van 2020 eindeloos, het is inmiddels toch echt herfst en spoedig winter. En dat betekent: kans op waterschade, stormschade, veel sneeuw op het dak, brand door kerstverlichting en ongenode gasten. Onze senior risk manager Arjan Hendriksen geeft ondernemers vijf tips om najaarsschade te voorkomen.
Bomen en struiken langs het bedrijfspand zijn in het zomerseizoen flink uitgelopen. Dat is ideale camouflage voor inbrekers, die vooral in de donkere maanden toeslaan. Houd het struikgewas daarom kort. Inspecteer ook de afrastering van je terrein. Ik zie daarin vaak gaten en beschadigingen, waarlangs insluipers gemakkelijk binnenkomen. Nog een tip: check de bewegingssensoren die de verlichting inschakelen als iemand langsloopt.

Al weken voor Kerst hangen ondernemers in winkelpanden, maar ook in andere bedrijfsruimten, feestverlichting op. Een paar simpele vuistregels om daarbij brand te voorkomen:

  • Sluit niet te veel verlichting aan op één stopcontact of één elektriciteitsgroep. Ga uit van maximaal 2500 Watt per contactpunt.
  • Gebruik altijd kwalitatief goede stekkerdozen met overspanningsbeveiliging
  • Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren, en rol deze altijd helemaal af. Verlengsnoeren geven weerstand en daarmee extra warmteontwikkeling. Hoe dikker het verlengsnoer, hoe veiliger.
  • Vervang knipperende tl-buizen. Ze kunnen erg warm worden en daardoor brand veroorzaken.
  • Geef de kerstboom dagelijks water. Droge naalden branden als een lier.

Dakgoten verzamelen vuil en rommel. Heeft een storm de laatste bladeren van de bomen geblazen? Dan ligt jouw dakgoot er waarschijnlijk vol mee. En vaak ook met plastic en takken. Maak die dakgoten regelmatig schoon – zeker in het najaar – om lekkage en waterschade te voorkomen. Check ook de noodoverloop. En kijk of de bliksemafleider niet is gestolen – dat gebeurt regelmatig door de hoge koperprijs.

Check ook het dak zelf: zijn de dakplaten niet beschadigd? En kan je dak een eventuele vracht sneeuw aan? Dat kan een issue zijn als je zonnepanelen op je dak hebt. Mijn ervaring is dat installatiebedrijven daarbij lang niet altijd de dakbelasting goed hebben doorgerekend. Twijfel je? Laat die berekening dan alsnog uitvoeren.

Fabel! 47 procent van de zzp’ers heeft een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering, een krappe minderheid dus. Deze verzekering is ook niet verplicht. Wel is het zo dat steeds meer bedrijven die zzp’ers inhuren, deze verzekering verplicht stellen voor een bepaalde opdracht, vaak in combinatie met een minimaal verzekerd bedrag. Een zelfstandig ondernemer heeft vaak geen grote financiële draagkracht. In dat geval weet een opdrachtgever dat schades waarvoor de zzp’er aansprakelijk is, ook vergoed worden. Zelfs als deze dit zelf niet kan betalen.
Naast regen is storm een ander kenmerk van herfst en winter. Voorkom stormschade: zorg dat er geen losse zaken op je bedrijfsterrein liggen. Die kunnen grote schade veroorzaken (ook bij de buren) als de wind er vat op krijgt. Zorg dat alles goed vastzit, of zet het binnen. Dat heeft nog een voordeel. Brandstichting (vaak door baldadige jeugd) komt vaak voor op bedrijfsterreinen. Die kans wordt zo ook een stuk kleiner.
Loop periodiek een ronde door je bedrijfsgebouw of -terrein. En controleer daarbij alles met hulp van een checklist: de nooduitgangen, blusapparatuur, AED-apparaat, EHBO-koffer, elektra, ongewenste spullen in brandgevaarlijke ruimten, et cetera. Doe zo’n ronde minstens eens per kwartaal (sommige ruimten zoals het dak hoeven minder vaak, maar toch zeker twee keer per jaar). Geef ook je cv-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt. Als hij midden in de winter uitvalt, en werknemers niet kunnen werken door de kou, kan de schade flink oplopen.