AOV van Allianz

✓ Kies zelf wat u verzekert
✓ Dagelijks opzegbaar
✓ Betaalbare premie

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Arbeidsongeschiktheid, daar wilt u als ondernemer niet over nadenken. Maar soms loont het om dat toch even te doen. Wat gebeurt er als u ziek wordt en een langere periode niet kunt werken? Heeft u genoeg geld om deze periode te overbruggen of doet u er verstandig aan om een AOV af te sluiten?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: wat is dat?

Voor veel zelfstandigen is arbeidsongeschiktheid het begin van de bijstand. Er is geen financieel vangnet van de overheid als u als ZZP'er of ondernemer arbeidsongeschikt raakt. U kunt deze situatie voorkomen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Deze verzekering beschermt uw inkomen als u niet kunt werken door bijvoorbeeld ziekte of een ongeval.

Wat kost een AOV?

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp hangen voor een deel af van de keuzes die u maakt. U kunt dus gedeeltelijk zelf bepalen hoeveel premie u betaalt. Wilt u weten wat een AOV voor u kost? Dan kunt u een AOV premie bereken of een AOV aanvragen. Een AOV premie berekenen kan erg snel. U hoeft alleen uw beroep, jaarinkomen, leeftijd en de gewenste ingangsdatum in te vullen. Wilt u niet direct een AOV aanvragen maar eerst meer informatie? Dan kunt u ook contact opnemen met een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt die ervoor zorgt dat u persoonlijk advies krijgt.

AOV aanvragen

Voorkomen van arbeidsongeschiktheid

De zaak loopt goed, de opdrachten stromen binnen. En toch kan het zijn dat u wakker ligt. Misschien omdat het privé niet helemaal naar wens is of omdat u even geen inspiratie heeft. Meer dan de helft van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten, zoals burn-out, depressie, extreme vermoeidheid en spanningsklachten. Wij werken samen met MentaVitalis om deze klachten te voorkomen.

Wat als u arbeidsongeschikt raakt?

U hoopt natuurlijk dat het u nooit overkomt: arbeidsongeschikt raken. Toch kan het altijd gebeuren dat u door ziekte of een ongeval niet kunt werken. En dat betekent voor u als ondernemer: geen inkomen. Daarom is het belangrijk de juiste maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld met een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV). Wij helpen u ook graag om te voorkomen dat u uitvalt. Wat kunt u van ons verwachten als u toch arbeidsongeschikt wordt?​​​​​​​

Arbeidsongeschiktheidscijfers van zzp'ers

10

van de zzp’ers raakt arbeidsongeschikt.

78

van de zzp’ers heeft niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid.

De pluspunten van onze AOV's

Iedere aov is naar wens aan te passen. Zo bepaalt u grotendeels zelf hoeveel premie u gaat betalen. Enkele voorbeelden waaruit u kunt kiezen:  

 • Altijd direct opzegbaar. Zelfs in het eerste jaar. 
 • Het bedrag dat u uitgekeerd krijgt kan in hoogte verschillen. Zo kunt u kiezen voor de eerste twee jaar een laag bedrag en daarna hoog. 
 • Een heel eenvoudig uitkeringsschema. Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijgt u 50% uitgekeerd. Als u voor meer dan 65% niet meer kunt werken krijgt u van ons een volledige uitkering. 

AOV vergelijken? Bekijk onze verzekeringen

Fundament AOV

Uw maandelijkse uitgaven verzekerd.

Naar Fundament AOV

Maatwerk AOV

Kiezen in welke periode u minder nodig heeft.

Naar Maatwerk AOV

Absoluut AOV

Volledig verzekerd ook als uw inkomen wisselt.

Naar Absoluut AOV

Essentie AOV

Compleet verzekerd tegen een scherpe prijs.

Naar Essentie AOV

Ongevallen Plus AOV

Uitkering bij arbeidsongeschiktheid door een ongeval.

Naar Ongevallen Plus AOV

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Wilt u zelf direct een aov afsluiten? Een AOV aanvragen kan bij Allianz in 4 stappen.

 1. AOV kiezen
  Kies de verzekering die u wilt afsluiten en selecteer uw dekking.
 2. Vragen beantwoorden
  Start de AOV-aanvraag met het beantwoorden van onze vragen over uw beroep, opleiding en sport. Tot slot stellen wij u een aantal vragen die voor de beoordeling van de AOV-aanvraag van belang zijn. Bijvoorbeeld of u wel eens in aanraking bent geweest met de politie.
 3. Kennis- en ervaringstoets
  Omdat u zelfstandig de AOV aanvraagt, zijn wij wettelijk verplicht een paar vragen te stellen over de uw kennis van en ervaring met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo toetsen wij of u begrijpt welke risico’s u loopt.
 4. AOV aanvragen 

Zoals u kunt lezen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een verzekering die bij het afsluiten goed moet worden afgestemd op uw situatie. Als u er tijdens het afsluiten van uw AOV achter komt dat u het te ingewikkeld vindt dan kunt u ons raadplegen via de chat of er voor kiezen om de AOV af te sluiten door contact op te nemen met een onafhankelijk adviseur.

Veelgestelde vragen over AOV

De premie die u betaalt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp, hangt af van een aantal zaken. Twee daarvan liggen vast: uw leeftijd en beroep. Daarnaast zijn er factoren waar u zelf invloed op heeft:

 • het deel van uw inkomen dat u verzekert (het verzekerd bedrag)
 • vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid u een uitkering wilt krijgen
 • hoe wij uw arbeidsongeschiktheid beoordelen
 • wanneer uw uitkering moet beginnen
 • tot wanneer de uitkering doorloopt
 • wel of geen stijgende uitkering
 • of u alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval verzekert

De meeste keuzes kunt u nog veranderen. Dat moet ook, want uw situatie kan veranderen. U gaat bijvoorbeeld meer verdienen, of juist minder. U verandert van beroep. Of u wilt meer zekerheid, of juist minder. Geef veranderingen en wensen altijd direct aan uw verzekeringsadviseur of ons door. Wij kijken dan of we de verzekering moeten aanpassen, en of dat ook kan. Wilt u de verzekering stoppen? Geef dat dan door aan uw verzekeringsadviseur of aan ons.

U betaalt elk jaar de premie. U kunt de premie ook per halfjaar, per 3 maanden of per maand betalen. Dan betaalt u wel de extra kosten die wij daarvoor maken.

U bent arbeidsongeschikt als u niet meer kunt werken. Dat moet komen door ziekte, orgaandonatie of een ongeval. Om de hoogte van de premie te kunnen bepalen, is het belangrijk dat wij weten hoe groot het risico is dat u tijdens de looptijd van de verzekering arbeidsongeschikt wordt. Wilt u meer weten over gezondheidsvragen? Kijk dan op www.verzekeraars.nl/gezondheidsverklaring.

Er zijn verschillende soorten AOV’s. Hoe kiest u daaruit de AOV die het beste past bij uw wensen en situatie? Waar moet u op letten als u AOV’s wilt vergelijken? Natuurlijk speelt de premie een rol. Maar er zijn meer factoren belangrijk, zoals: 

 1. Waarvoor bent u verzekerd?
 2. Sommenverzekering of schadeverzekering?
 3. Verzekerd bedrag
 4. Beoordeling arbeidsongeschiktheid
 5. Wachttijd of eigen-risicotermijn
 6. Arbeidsongeschiktheids­percentage
 7. Eindleeftijd
 8. Vaste of variabele premie
 9. Jaarlijkse stijging verzekerd bedrag en uitkering mogelijk?

Premievoorbeelden

““Ik dacht altijd dat ik geen verzekeringen nodig had. Tot ik ziek werd.””

De Fundament AOV van Kelly – mondhygiëniste

Leeftijd 30 jaar Verzekerd bedrag € 40.000 Duur uitkering tot 67 jaar Eigenrisicotermijn 3 maanden Premie per maand € 94

Fundament AOV van Kelly

“Als ik arbeidsongeschikt raak, moet ik extra kosten maken om mijn broodjeszaak draaiende te houden.”

De Absoluut AOV van Harry – cafetariahouder

Leeftijd 45 jaar Verzekerd bedrag € 14.400 Duur uitkering tot 60 jaar Eigenrisicotermijn 1 maand Premie per maand € 136

Absoluut AOV van Harry

““Ik dacht altijd: zo’n AOV, dat kan ik echt niet betalen””

De Essentie AOV van Tanja – projectmanager

Leeftijd 34 jaar Verzekerd bedrag € 30.000 Duur uitkering tot 67 jaar Eigenrisicotermijn 1 maand Premie per maand € 144

Essentie AOV van Tanja

Arbeidsongeschikt. En dan?

Bekijk in een aantal stappen of u voldoende heeft geregeld.

Doe de AOV-check

Heb jij een AOV?

Ondernemer Lisette Kaptein vertelt over haar ervaringen.

Sluiten

AOV check

Veel mensen denken dat ze hun inkomen na arbeidsongeschiktheid goed geregeld hebben. Aan de hand van een paar vragen krijgt u inzicht in uw eigen situatie.